ŚNIADANIE;
Kanapka z chałki z dżemem i serem białym.
BAWARKA
OBIAD;
–Barszcz ukraiński 300ml.
-Pierogi ruskie kraszone cebulką 5szt.
-Surówka 100g.
KOMPOT OWOCOWY
DANIE VEGE;
Pierogi ruskie kraszone cebulką.Surówka
KOMPOT OWOCOWY
DANIE ALERGICZNE;
Papryka faszerowana ryżem z pieczarkami i cukinnią.
KOMPOT OWOCOWY
ALERGENY;1,3,56,7,9,10,11.*
ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH :
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao,
herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa )mogą
zawierać śladowe ilości alergenów : gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja, soi,
orzechów, selera, gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek,
kminek, papryka słodka, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, czosnek,
cukier wanilinowy.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w życiu dziecka nie powinno się ograniczać produktów
alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy
dostarczyć placówki stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka ).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku,a dla malucha może być wręcz kluczowe dla
rozwoju.