PIĄTEK 01.10.2021

OBIAD

ZUPA – BARSZCZ UKRAIŃSKI

– POMIDOROWA Z RYŻEM

II DANIE – DORSZ SMAŻONY

– BITKA SCHABOWA W PIECZARKACH

UDO TEXAS

DANIE VEGE PIECZARKI FASZEROWANE PANIEROWANE

HIT DNIA PIEROGI RUSKIE KRASZONE CEBULKĄ

DODATKI -ZIEMNIAKI PIECZONE

-KASZA GRYCZANA

-SURÓWKI

-KOMPOT OWOCOWY

ALERGENY:1,3,5,6,7,9,10,11*

ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH :

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao,

herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa )mogą

zawierać śladowe ilości alergenów : gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja, soi,

orzechów, selera, gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek,

kminek, papryka słodka, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, czosnek,

cukier wanilinowy.

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w życiu dziecka nie powinno się ograniczać produktów

alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy

dostarczyć placówki stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka ).

Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku,a dla malucha może być wręcz kluczowe dla

rozwoju.