OBIAD
ZUPA – BARSZCZ UKRAIŃSKI
– POMIDOROWA Z RYŻEM
II DANIE – DORSZ SMAŻONY
– BITKA SCHABOWA W PIECZARKACH
– UDO TEXAS
DANIE VEGE – PIECZARKI FASZEROWANE PANIEROWANE
HIT DNIA – PIEROGI RUSKIE KRASZONE CEBULKĄ
DODATKI -ZIEMNIAKI PIECZONE
-KASZA GRYCZANA
-SURÓWKI
-KOMPOT OWOCOWY
ALERGENY:1,3,5,6,7,9,10,11*
ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH :
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao,
herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa )mogą
zawierać śladowe ilości alergenów : gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja, soi,
orzechów, selera, gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek,
kminek, papryka słodka, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, czosnek,
cukier wanilinowy.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w życiu dziecka nie powinno się ograniczać produktów
alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy
dostarczyć placówki stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka ).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku,a dla malucha może być wręcz kluczowe dla
rozwoju.