ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH :
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów : gluten, mleko łącznie z laktozą, jaja, soi, orzechów, selera, gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, papryka słodka, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, czosnek, cukier wanilinowy.
Zgodnie z rozporządzeniem z dnia 26 lipca 2016r. ministra zdrowia
W GOTOWYM PRODUKCIE DO SPOŻYCIA ZNAJDUJE SIĘ
15g CUKRU w 100g POTRAWY
13g CUKRU w 100g PRODUKTU MLECZNEGO
1g SOLI w 100g PRODUKTU
UWAGA! Przypominamy jednocześnie, że w życiu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć placówki stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka ). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
